Skötsel av ett armbandsur

 

Fukt, damm och magnetism är de största bovarna som får din klocka att sluta fungera.
Om du får in fukt i klockan bör du lämna in den på reparation så fort som möjligt.
Det kan bli  rostskador eller blir det beläggningar som senare leder till stort haveri.

Sprucket glas släpper in fukt och damm, bör då bytas.
Om uppdragskronan eller om kronan är borta, blir det fukt och damm i klockan. Detta bör åtgärdas snarast för att inte förstöra urverket.

För att minska repor på glaset och mindre slitage på boetten, rekomenderar vi bära klockan på vänster arm (förutsatt att du är högerhänt) med tavlan och glaset uppåt.

Ta gärna av dig klockan för natten. Den måste också få vila.

Rengör ditt metallband ofta för att undvika bakterier och smuts.

Byt läderbandet när det spricker på undersidan eller oftare för att undvika baketerier och smuts.

Man bör att undvika magnetism, i framförallt mekaniska armbandsur. Lägg inte ditt mekaniska armbandsur på mobiltelefonen eller mobilskal med magnetlås. De har ett kraftiga magnetfält som gör att klockan inte fungerar och blir svår att avmagnetisera.

Vid frågor kontakta oss gärna!

info@heliur.se

Skötsel av väggur

Tips på hur ni sköter gamla väggur!

Vi har sett otaliga exempel på klockor som hängt i stugor, suttit i kök i flera år. Gammal olja och damm blir då ett utmärkt slipmedel vilket sliter ut klockorna i förtid. Väggur hängande i kök bör lämnas till service ca vart 5:e år. Övriga väggur ca vart 10:e år.
Klockor som hängt stilla länge eller legat på vinden, rekommenderar vi att renovera innan den dras upp. Då de gamla oljorna utgör slipmedel och förstör din klocka.


Våttorka aldrig fodralet. Om du ska rengöra fodralet, använd en torr trasa eller en trasa med lite mild möbelpolish på. Trä fodral mår bra av lite möbelpolish då och då.. Torka aldrig en guldpendyl med en våt trasa (se video nedan). Använd istället en mjuk bomullstrasa eller dammvippa. Då slipper man röda och bruna fläckar på fodralet eller att förgyllningen lossnar.

Vissa gamla klenoder ska man inte restaurera, utan konservera. I vissa fall kan klockan förlora sitt värde om den restaureras. Däremot bör man konservera, dvs: att man gör ett visst underhåll för att inte klockan förstörs ännu mer. Byter du verk i klockan förlorar den sitt värde och sin charm.

Vi tar emot alla slags vägg-, bords- och golvur för renovering.

Vid frågor kontakta oss gärna!

info@heliur.se