Fråga: Hur länge håller ett batteri?

Svar: Det beror på hur mycket ström klockan drar. En Strömförbrukning kan ha flera orsaker. Om klockan är smutsig pga fukt eller damm drar den mer ström. Eller om den har många funktioner så som tidtagning, datum osv. Ju äldre klockan är desto mer ström drar den. Batteriet bör räcka 1-1½ år.

 

Fråga: Kan jag bada med min klocka?

Svar: Vid inköpstips hittar du alla förklaringar på förkortningar och symboler som står på bakboetten (baksidan av klockan).

 

Fråga: Kan man få bort reporna från glaset?

Svar: Har man plastglas går det bra att polera bort reporna, förutsatt att det inte är för djupa repor eller att glaset är sprucket. Men man kan få det att se klart bättre ut.
Har man mineralglas på klockan kan man inte polera bort reporna, då måste man byta ut det till ett nytt glas. Safirglas blir aldrig repigt.

 

Fråga: Det är imma under glaset, vad har hänt?

Svar: Det finns olika ställen en klocka kan ta in fukt. Vid glaset – packningen vid glaset kan vara dålig av tex ålder eller om man arbetar mycket med lösningsmedel. Boettpackningen (packningen på baksidan) kan också vara dålig av samma orsaker. Det är vanligare att den blir dålig eftersom bakboetten öppnas ganska ofta och då blir det också ett slitage. Klockan kan även ta in fukt via kronan (ställknappen) antingen är kronan sliten eller är packningen dålig, i båda fallen måste kronan bytas. Har man tryckknappar på klockan kan även fukten komma in. Där finns små gummipackningar som med tiden torkar och mattas ut. I vissa fall går packningen att byta eller måste man byta hela tryckknappen.

 

Fråga: Sekundvisaren har stannat och står och hoppar på samma ställe, vad är felet?

Svar: Det finns olika förklaringar till detta fenomen här är några exempel;
Dålig ström kan vara en orsak. Att klockan behöver en rengöring p.g.a. fukt eller damm är en annan orsak. El-blocket (elektronik delen i klockan) kan vara trasigt p.g.a. till exempel en stötskada.

 

Fråga: Sekundvisaren hoppar fram några sekunder och stannar några sekunder, vad gör man åt det?

Svar: Det är dags att byta batteri. Det är en indikation om att batteriet håller på att ta slut. På vissa schweiziska klockmodeller hoppar sekundvisaren 4 sekunder och stannar 4 sekunder. På vissa japanska klockmodeller hoppar sekundvisaren 2 sekunder och stannar 2 sekunder. Man bör gå och byta batteri inom 1-2 veckor beroende på modell, annars stannar klockan.

 

Fråga: Varför finns det inga reservdelar till min klocka?

Svar: Schweiziska fabriker tillverkar/tillverkade reservdelar i 5-10 år beroende på modell, därefter finns delarna så länge lagret räcker. Alltså den klocka som tillverkades på 50-talet är det inte säkert att det finns reservdelar kvar idag. Japanska fabriker tillverkar delar i ca 2 år. Så där är det ännu svårare att få tag i delar. Det kan gå att hitta delar men då får man räkna med att det kan ta lång tid. Har man tur kan det gå att få tag i delar utomlands.