Skötsel av ett armbandsur

 

Fukt och damm är de största bovarna som får din klocka att sluta fungera! Gäller först och främst dagens kvartsur. Om du får in fukt i klockan bör du lämna den till en urmakare snarast. Blir det inte rost, så blir det beläggningar som senare leder till stort haveri!

Sprucket glas släpper in fukt och damm, bör då bytas.
Sliten krona eller om kronan är borta, kommer det in fukt och damm i klockan. Detta bör åtgärdas snarast.

Vill du ha ett mindre repigt glas och mindre slitage på boetten, bör du ha klockan på vänster arm (förutsatt att du är högerhänt) med tavlan och glaset uppåt.

Ta av dig klockan för natten. Den måste också få vila.

Rengör ditt metallband ofta.

Byt läderbandet ofta. När det spricker på undersidan måste det bytas ut.

 

Vid frågor kontakta oss gärna!

info@heliur.se

 

Skötsel av väggur

Tips på hur ni sköter gamla väggur!

Vi har sett otaliga exempel på klockor som hängt i stugor, suttit i kök i flera år. Gammal olja och damm blir då ett utmärkt slipmedel vilket sliter ut klockorna i förtid. Väggur hängande i kök bör lämnas till service ca vart 5:e år. Övriga väggur ca vart 10:e år.
Klockor som hängt stilla länge eller legat på vinden, rekommenderar vi att renovera innan den dras upp. Då de gamla oljorna utgör slipmedel och förstör din klocka.


Våt torka aldrig fodralet. Om du ska rengöra fodralet, använd en torr trasa eller en trasa med lite mild möbelpolish på. Trä fodral mår bra av lite möbelpolish då och då.. Torka aldrig en guldpendyl med en våt trasa (se video nedan). Använd istället en mjuk bomullstrasa och väldigt försiktigt. Då slipper man röda och bruna fläckar på fodralet eller att förgyllningen lossnar.

 

Vissa gamla klenoder ska man inte restaurera, utan konservera. I vissa fall kan klockan förlora sitt värde om den restaureras. Däremot bör man konservera, dvs: att man gör ett visst underhåll för att inte klockan förstörs ännu mer. Byter du verk i klockan förlorar den sitt värde och sin charm.

 

Vi tar emot alla slags vägg-, bords- och golvur för renovering.

Vid frågor kontakta oss gärna!

info@heliur.se